BIDANG HARTANAH JANJI UNTUNG LUMAYAN

 Petikan Lanai, Sinar Harian 23 Mei 2016   Gagal sekali tidak bermakna gagal selamanya. Itulah prinsip yang dipegang Aziz Ahmad sebelum berjaya dalam bidang perunding hartanah. Berkelulusan Kejuruteraan Elektrik dari Universiti Syracuse, New York, Amerika Syarikat, tidak menghalang bapa kepada tiga cahaya mata ini untuk berjaya seterusnya menjadi Pengurus kepada syarikatnya sendiri. Bercerita lanjut penglibatannya dalam bidang hartanah, Pengurus Pembangunan Perniagaan dan Penceramah Hartanah itu berkata, selepas menamatkan pengajian di New York pada 1996, beliau memulakan kerjaya sebagai Jurutera Elektrik di sebuah syarikat swasta selama 13 tahun. “Selepas 13 tahun menjadi Jurutera Elektrik, akhirnya saya menceburkan diri dalam bidang hartanah dan akhirnya jadi perunding hartanah yang memulakan langkah di sekitar Bangi, Selangor.” “Itu lapan tahun lalu. Sekarang saya masih lagi fokus kawasan tersebut dan juga fokus pada hartanah nilai tinggi iaitu bermaksud hartanah yang harganya lebih RM 1 Juta iaitu tanah komersil, tanah lot dan banglo” Katanya kepada Sinar Harian ketika ditemui baru-baru ini. Aziz Ahmad berkata, minat menceburkan diri dalam bidang hartanah bermula apabila dia gagal dalam beberapa perniagaan. “Saya ketika menjadi jurutera ada juga mencuba melakukan pelbagai perniagaan kecil-kecilan tetapi semuanya tidak pergi jauh.” “Sehingga saya mencuba bidang hartanah. Ia bukan mustahil untuk dilakukan bagi seorang dari bidang teknikal ke bidang jualan. Selagi ada keberanian berdepan dengan orang dan yakin pada diri sendiri, Insya Allah boleh berjaya” Katanya. “Saya mula menjadi perunding hartanah pada 2008, iaitu ketika negara sedang mengalami krisis kewangan dunia di mana harga hartanah jatuh dan memang sukar untuk jual hartanah ketika itu.” “Saya masih ingat hartanah pertama pernah tawar, untuk rumah Semi-D dua tingkat harga RM240,000 di Bukit Mahkota pada 2008, memang susah mahu dapat pembeli, rasa mahu menangis” Katanya. Berbanding kini kata Aziz Ahmad, harga tersebut untuk rumah Semi-D memang tidak wujud lagi, sedangkan harga sebegitu untuk rumah teres setingkat juga amat sukar ditemui. “Apa kelebihannya waktu itu, saya dapat belajar banyak perkara. Ketika itu saya tiada mentor, tiada senior, hanya belajar sendiri mana boleh dan tidak” Katanya. Aziz Ahmad yang berasal dari Pahang berkata, bidang hartanah lebih banyak memberi keuntungan berbanding perniagaan lain. “Saya lihat hartanah ini, nilai masa anda sangat tinggi. Sebelum ini ketika buat perniagaan kecil-kecilan, saya nampak sejam saya gunakan, keuntungan diperolehi tidak sama dengan buat hartanah. Dalam hartanah boleh dapat tawaran satu jam untuk projek berharga RM 1 Juta. Komisen akan diperoleh tiga peratus dalam hartanah, iaitu RM 30,000. Sebab itu saya fokus dalam lapangan ini” Katanya

Kenapa Ramai Yang Pilih Untuk Jadi Ejen Hartanah ? ...

 1. Masa kerja yang fleksibel
Ini yang saya paling suka. Anda tentukan sendiri masa kerja anda. Tiada siapa perlu tetapkan masa kerja anda antara jam 9 pagi hingga 5 petang, Isnin hingga Jumaat. Sekiranya anda perlu hantar ibu anda ke hospital atau anda perlu layan tetamu anda yang datang ke rumah anda di hari bekerja, anda boleh sahaja aturkan jadual anda ini tanpa perlu minta izin atau minta cuti tahunan daripada Boss anda.  

2. Anda adalah Boss
Anda dah bosan dengan kerenah Boss anda ? Anda rasa terkongkong dan kadang-kadang rasa seperti tidak dihargai ? Saya pasti selepas ini anda akan rasa seperti burung dalam sangkar yang dilepaskan terbang bebas sebebasnya. Ini kerana sebagai ejen hartanah, andalah Boss anda sendiri. Anda tidak terima arahan daripada Boss anda lagi sebaliknya andalah yang memberi arahan kepada diri anda sendiri sekiranya anda hendak berjaya.  

3. Modal Bisnes Yang Rendah
Jadi Ejen Hartanah sama seperti anda memulakan bisnes sendiri. Bezanya ialah untuk memulakan bisnes anda memerlukan modal yang besar untuk mengubahsuai kedai atau pejabat, membeli peralatan dan perkakasan, menggajikan pekerja, membeli stok dan membuat pengiklanan bagi memberitahu semua orang tentang kewujudan bisnes anda. Bisnes anda juga memerlukan masa yang lama untuk pulang modal. Tetapi untuk anda mula menjadi Ejen Hartanah, modal anda sangat-sangat kecil dan masa untuk pulang modal juga sangat singkat.  

4. Peluang Jana Pendapatan Tanpa Had
Berapa banyak pendapatan yang anda inginkan daripada kerjaya Ejen Hartanah anda yang tentukan. Sebagai Ejen Hartanah anda boleh jual semua jenis hartanah daripada rumah kos rendah yang berharga Puluhan Ribu sehingga bangunan yang berharga Beratus-Ratus Juta Ringgit. Lagi besar nilai hartanah yang anda jual, lagi banyak komisen yang anda dapat. Berapa banyak Bonus Tahunan yang anda inginkan, anda yang usahakan dan beri sendiri kepada anda, bukannya Boss anda yang tentukan.  

5. Kerjaya Yang Kalis Krisis Ekonomi
Ramai orang risau dengan nasib kerjaya mereka apabila krisis ekonomi melanda negara sedangkan krisis ini adalah di luar kawalan mereka. Anda boleh hilang kerja bila-bila masa dan hilang punca pendapatan untuk meneruskan kehidupan keluarga anda. Namun bagi Ejen Hartanah, bila ekonomi turun atau naik, orang tetap membeli dan menyewa hartanah. Siapa orang akan cari untuk membantu mereka menyewa atau membeli hartanah ? Sudah tentulah mereka akan mencari anda, Ejen Hartanah.

 Apa Syarat Untuk Jadi Ejen Hartanah ? 

Nak jadi ejen hartanah senang ajer. Sesiapa sahaja yang ada kelulusan SPM boleh menjadi ejen hartanah. Tak perlu Diploma, Ijazah atau PhD. Tapi kalau anda ada kelulusan Ijazah, anda memiliki kelebihan untuk belajar ilmu-ilmu baru dengan lebih cepat. Jadi peluang untuk anda berjaya adalah lebih cepat. Apa pun kelulusan akademik anda, yang paling penting ialah kesediaan anda untuk belajar dan kesanggupan anda untuk menggunakan sepenuhnya masa anda untuk mengejar impian anda. 

Apa Jenis Hartanah Yang Boleh DiJual atau Disewa Oleh Ejen Hartanah ?  

 1. Hartanah Kediaman
Flat
Pangsapuri
Kondominium
Teres
Semi-D
Banglo
Townhouse
 
2. Hartanah Komersil
Kedai
Pejabat
Kilang
Gudang
Hotel
Bangunan
 
3. Tanah
Tanah Lot Banglo
Tanah Pertanian
Tanah Pembangunan
Tanah Industri
Tanah Stesen Minyak 

Apa Tugas Ejen Hartanah ?  

 Tugas utama Ejen Hartanah ada empat:

1. Cari
Anda perlu mencari orang yang mahu menjual atau menyewa hartanah mereka. Ada banyak cara untuk mencari penjual atau penyewa. Selalunya, Ejen Hartanah yang baru akan diberikan senarai hartanah yang sedia ada untuk dijual atau disewa. Lama-kelamaan selepas latihan dan praktikal, anda akan mahir ilmu carian hartanah ini dan anda mampu untuk mencari sendiri hartanah untuk dijual atau disewa.  

2. Iklan
Selepas sudah dapat hartanah untuk dijual atau disewa, anda perlu iklankan hartanah  tersebut melalui medium-medium iklan Online atau Offline untuk memberitahu kepada orang ramai yang anda ada hartanah untuk dijual atau disewa.
 
3. Jual
Selepas prospek melihat iklan hartanah anda, mereka selalunya akan minta untuk membuat lawatan bagi melihat hartanah tersebut. Pada masa inilah anda akan yakinkan prospek anda dan membuat jualan atau sewaan.
 
4. Proses
Akhir sekali, selepas anda berjaya menjual  atau menyewa hartanah tersebut, anda akan bantu pembeli  atau penyewa untuk memohon pinjaman dan mendapatkan khidmat guaman. Jangan risau sekiranya anda tidak kenal mana-mana pegawai bank atau peguam kerana Agensi Hartanah anda akan sediakan ini untuk anda. 

Berapa Komisen Ejen Hartanah ?    

 Ini soalan penting dan ramai yang nak tahu kan ? Perlu saya perjelaskan di sini yang ‘komisen’ yang rakyat Marhain faham sebenarnya ada 2 jenis

1. Profesional Fee
Profesional Fee adalah bayaran yang dibayar oleh penjual kepada Agensi Hartanah tempat anda bernaung. Maksimum Profesional Fee yang anda boleh kenakan ialah sebanyak 3% daripada harga jual. Bayangkan kalau harga jualan rumah anda ialah RM400,000, Profesional Fee yang Agensi anda akan dapat ialah sebanyak RM 12,000. Anda perlu tambah 6% (atau mengikut kadar semasa) untuk cover SST ke atas Profesional Fee tersebut. Jadi Profesional Fee keseluruhan ialah RM 12,720.  

2. Komisen Ejen 
Komisen Ejen ialah bahagian Profesional Fee yang dikongsi antara Agensi Hartanah dengan anda. Kebiasaannya, bagi Ejen Hartanah yang baru, Komisen Ejen bermula dengan 60% daripada Profesional Fee. Contoh, kalau Profesional Fee ialah RM12,000 (Tidak termasuk tax SST), komisen anda ialah 60% bersamaan RM 7,200. Semakin lama anda jadi Ejen Hartanah dan semakin banyak transaksi hartanah anda lakukan, kadar peratus Komisen anda akan semakin tinggi. 

Kenapa Perlu Mendaftar Menjadi  Ejen Hartanah  Yang Sah ?  

 Ada dua kategori “Ejen” yang melaksanakan urusan jual beli atau sewaan hartanah yang orang selalu salah faham dan buat kesilapan.

1. Broker
Broker adalah ejen yang tidak berdaftar dengan mana-mana pertubuhan atau agensi untuk melakukan urusan jual beli hartanah secara sah di sisi undang-undang. Sesiapa pun boleh jadi Broker dan istiharkan diri sendiri sebagai Broker. Oleh sebab mereka ini tidak berdaftar di bawah mana-mana pertubuhan atau agensi, mereka tidak tertakluk kepada mana-mana undang-undang dan peraturan dan mereka bebas untuk melakukan apa sahaja dalam urusan jual beli hartanah walaupun cara mereka menyalahi undang-undang yang sedia ada.   Oleh kerana transaksi hartanah melibatkan jumlah beratus-ratus ribu atau berjuta-juta ringgit, masyarakat tidak mempercayai broker-broker ini untuk menguruskan transaksi jual-beli hartanah mereka kerana tidak mahu kerugian atau ditipu. Terlalu banyak kes penipuan yang dibuat oleh Broker ini yang kita dengar sehingga broker-broker ini sudah tidak lagi dipercayai seterusnya broker-broker ini susah nak cari makan.
  
2. Ejen Hartanah Berdaftar
Ejen Hartanah Berdaftar adalah Ejen Hartanah yang berdaftar secara sah di bawah Lembaga Penilai, Pentaksir, Ejen Hartanah dan Pengurusan Harta (LPPEHP). LPPEHP ini adalah satu Lembaga di bawah Kementerian Kewangan. Ejen Hartanah Berdaftar mempunyai kuasa untuk mengamalkan urusan jual, beli dan sewaan hartanah secara sah mengikut undang-undang. Mereka diberikan Nombor Ejen (REN Number) dan Tag Ejen (REN Tag) sebagai identiti yang mereka adalah Ejen Hartanah yang Berdaftar.  Dengan adanya Nombor Ejen dan Tag Ejen ini, anda boleh melakukan urusan jual beli atau sewaan hartanah tanpa perlu rasa was-was dan takut-takut. Masyarakat juga yakin dan percaya untuk menggunakan khidmat anda tanpa rasa was-was dan takut-takut. Itulah kelebihan utama anda yang memilih untuk menjadi Ejen Hartanah Berdaftar.  

 Bagaimana Nak Mula Jadi Ejen Hartanah Berdaftar ?  

 Alhamdulillah anda dah sampai ke point ini. Ramai yang tanya saya macam mana nak jadi Ejen Hartanah. Ok hari ni saya kongsikan cara macam mana nak bermula jadi Ejen Hartanah.  

1. Daftar
Anda daftar untuk menjadi Ejen Hartanah ( atau selalunya orang panggil REN – Real Estate Negotiator) dengan Agensi Hartanah berlesen.  

2. Hadir Kursus 
Anda hadir kursus NCC (Negotiator Certification Course) dari LPPEHP. Agensi anda akan daftarkan anda untuk kursus ini. Jangan risau, anda tak perlu ambil peperiksaan pun untuk lulus. Cukup sekadar hadir kursus dan dapat Sijil Kehadiran.  

3. Dapat Nombor REN 
Selepas hadir kursus NCC, Agensi anda akan daftar nama anda ke LPPEHP untuk mendapat nombor REN dan tag REN.
 
4. Buat Sales 
Selepas dapat nombor REN anda dah boleh praktis menjadi ejen hartanah dan boleh mula buat marketing dan sales hartanah.

Bagaimana Buat RM 10,000 Sebulan Sebagai Ejen Hartanah ?  

 Untuk buat RM 10,000 sebulan, perkara pertama dan utama yang anda perlu lakukan ialah ubah “Mindset” anda.

1. Think Big
Sebagai Ejen Hartanah, jangan hanya fikir untuk jual hartanah yang murah-murah sahaja kerana anda fikir hartanah murah lebih mudah untuk dijual. Fikir macam mana nak jual hartanah yang bernilai berjuta-juta Ringgit seperti Banglo, Bangunan , Tanah Pembangunan dan sebagainya.  

2. Marketing Marketing Marketing
Ini adalah bisnes anda. Untuk berjaya dalam apa-apa bisnes sekalipun, anda perlu buat Marketing. Tidak ada mana-mana bisnes yang boleh berjaya tanpa aktiviti Marketing dan Bajet Marketing. Oleh itu, anda perlu juga sediakan bajet untuk Marketing.  

3. Keluar Dari Zon Selesa
Pernah tak anda nampak mana-mana usahawan bisnes hebat yang rileks saja, duduk goyang kaki ? Semua usahawan-usahawan yang berjaya berkerja keras siang dan malam tanpa mengenal penat lelah demi mencapai kejayaan seperti yang anda nampak sekarang. Jika anda mahu berjaya seperti mereka, anda juga perlu bekerja seperti mereka.  

4. Komited dan Konsisten
Orang-orang yang berjaya semuanya sangat komited dengan apa yang mereka usahakan demi mengejar impian mereka. Malah bukan itu sahaja. Mereka juga sangat konsisten dalam usaha mereka sehinggalah mereka capai apa yang mereka inginkan. Anda juga perlu berikan komitmen anda yang berterusan dan konsisten.  

5. Cari Mentor Yang Betul
Usahawan yang berjaya juga perlukan Mentor bisnes untuk membantu memberi tunjuk ajar dan menunjukkan jalan yang betul untuk berjaya. Mentor yang betul sudah semestinya seseorang yang telah berjaya mencapai kejayaan. Mereka ini lebih banyak makan garam dan tahu selok-belok dan liku-liku perjalanan dalam bidang kepakaran mereka.

Kenapa Anda Perlu Mentor ?  

 Sebelum melangkah buat kali pertama, kita perlu berguru daripada mentor dan mendapatkan panduan daripada orang yang sudah punya pengalaman terlebih dahulu. Mentor adalah seorang insan yang pakar dalam bidangnya, tahu dengan jelas selok beloknya, ada formula rahsia kejayaan sendiri dan yang penting tak lokek untuk berkongsi ilmunya dengan orang lain. Fungsi mentor bukan untuk membelai-belai anda seperti seorang ibu membelai bayi. Mentor bertindak seperti coach bola sepak yang menggunakan kekerasan, kelantangan dan ‘psycho’ untuk memastikan anak muridnya mampu berdaya saing dalam apa jua keadaan yang mencabar untuk mencapai kejayaan.

 Dengan berguru dengan Mentor yang betul, anda akan mendapat kelebihan-kelebihan ini :

 1. Tunjuk Jalan Pintas
Mentor memberikan anda Jalan Pintas untuk menuju kejayaan Mentor yang berpengalaman pasti telah lalu banyak cubaan dan trial and error. Mentor tahu apa cubaan yang berhasil dan apa yang tidak. Anda tidak perlu lagi buat eksperimen dan terantuk langgar dinding.
 
2. Serlahkan Potensi Diri
Mentor menyerlahkan kemampuan dan potensi sebenar anda Kedudukan Mentor letaknya di atas anda. Sebagai orang yang berada di atas, Mentor boleh nampak apa yang anda tidak nampak. Ini termasuklah potensi dalam diri anda yang anda sendiri pun tidak nampak tetapi Mentor boleh nampak.  

3. Kekal Fokus
Mentor membantu anda kekal Fokus dan Komited untuk berjaya Dalam bisnes atau kerjaya, sekali-sekali pasti anda akan hilang fokus dan tersasar daripada matlamat asal anda. Masalah luaran anda selalunya yang membawa anda tersasar daripada jalan utama anda. Sebab itu anda perlukan Mentor untuk menegur dan mengembalikan semula anda ke jalan sebenar anda.
 
4. Tunjuk Cara Betul
Mentor menunjukkan kesilapan anda dan menunjukkan cara yang betul Mentor lebih banyak buat kesilapan berbanding anak murid. Oleh sebab itu, Mentor lebih tahu apa tindakan anda yang betul dan apa yang salah. Dengan pantas, mentor boleh tunjukkan cara yang pantas untuk buat dengan betul.

5. Naikkan Keyakinan Diri
Mentor menaikkan keyakinan diri anda Dengan berguru dengan Mentor, anda dapat belajar banyak ilmu dalam masa yang sangat singkat. Dengan adanya ilmu dan pengalaman, anda akan cepat rasa yakin dengan diri sendiri dan berani untuk bertindak demi mencapai kejayaan yang anda impikan.

 Nak Jadi Ejen Hartanah Team Saya ?  

 Kalau anda sedang mencari Mentor Ejen Hartanah, jangan berpaling lagi. Kalau anda sudi untuk belajar dari saya, saya sangat mengalu-alukan kesudian anda. Di Agensi saya, HartaGrid Properties, semua Ejen Hartanah dibimbing direct oleh saya, tiada team leader, tiada pemisah antara anda dan saya. Dalam setiap batch, saya hadkan pengambilan Ejen baharu kerana saya ingin berikan tumpuan sepenuhnya kepada anak-anak didik saya sehingga mereka berjaya untuk berdikari dan berjaya dalam bidang Ejen Hartanah.

Siapa Saya,
Aziz Ahmad ? 

► Saya adalah Pengasas Portal Hartanahguru.com dan Pengurus di HartaGrid Properties
► Penceramah Hartanah, Ejen Hartanah  dan Penasihat Pembangunan Tanah
► Sering muncul di kaca TV, Surat Khabar dan Majalah Hartanah
► Sering dijemput oleh pemaju untuk bercakap di Majlis-Majlis Pemaju
► Berpengalaman lebih 13 tahun sebagai Ejen Hartanah
► Mantan Timbalan Presiden Persatuan Perunding Hartanah Muslim Malaysia

Penampilan saya di Ekspo dan Seminar Hartanah 

 Penampilan saya di
Surat Khabar 

Penampilan saya di Televisyen 

Penulis Buku LRT 3 & MRT 2 Property Directory 

Kelebihan Anda Join Team Ejen Hartanah
Aziz Ahmad  

✅ Anda akan didaftarkan secara SAH dengan Lembaga Penilai Pentaksir Ejen Hartanah dan Pengurus Harta (LPPEHP) untuk menjadi EJEN HARTANAH BERDAFTAR
✅ Anda akan diberi latihan teori dan praktikal cara-cara pemasaran hartanah oleh Ejen Hartanah Senior yang berpengalaman lebih 13 tahun dalam bidang hartanah
✅ Anda akan dilatih untuk menjadi Ejen Hartanah yang mahir tentang kawasan pemasaran anda sehingga orang kata anda memang pakar kawasan
✅ Anda ada masa fleksibel untuk menjalankan aktiviti-aktiviti pemasaran mengikut masa anda sendiri
✅ Anda berpeluang untuk menjana pendapatan 5 angka setiap bulan dan keluar daripada kongkongan beban kerja anda sekarang
✅ Anda ada banyak masa untuk bersama keluarga sambil bawa keluarga berjalan-jalan pergi bercuti

Siapa Yang Perlu Rebut Peluang Ini ? 

🔥 Anda yang sudah bosan dengan kerja anda sekarang
🔥 Anda yang inginkan kebebasan kewangan
🔥 Anda yang inginkan masa bekerja yang fleksibel
🔥 Anda yang inginkan lebih banyak masa bersama keluarga
🔥 Anda yang mempunyai Impian Besar

Bagaimana Nak sertai
Team Ejen Hartanah
Aziz Ahmad ? 

1. Tonton Video “Cara Untuk Jadi Ejen Hartanah HartaGrid Properties”, Klik Video di bawah 


2. Hubungi nombor yang tertera dalam video untuk daftar sebagai Ejen Hartanah atau klik "Saya Nak Join" di bawah

CEPAT JOIN !!!
Peluang ini dibuka TERHAD untuk 10 orang sahaja !
 

TUNGGU ! BACA INI DULU

 Ini bukan program kelas pelaburan hartanah untuk anda menjadi pelabur hartanah. Ini adalah program untuk anda menjana pendapatan sebagai Ejen Hartanah. 

 BP-2-18 Block B Jalan BPD 1,
D'Alpinia Business Park 47100 Puchong Selangor
Sebarang Pertanyaan Sila Hubungi:
0134069056 -Siti

This is the bottom slider area. You can edit this text and also insert any element here. This is a good place if you want to put an opt-in form or a scarcity countdown.